Przedszkole Lingwistyczne nr 2
w Łodzi

Wyżywienie

zasady Naszej Kuchni :

Nasze dania opierają się na żywności nieprzetworzonej, nierafinowanej, pełnoziarnistej.

Nie używamy polepszaczy,veget,ziarenek smaku i innych produktów zawierających  glutaminian sodu,benzoesan sodu, konserwanty.

Nie używamy żywności ze sztucznymi dodatkami, parówek,mielonek,pasztetów,nutelli, fermowych jaj, dosładzanych deserów,batoników,cukierków i innych sklepowych słodyczy.

Nie używamy  białego cukru,zastępujemy go miodem i cukrem trzcinowym.

Zupy i inne potrawy  gotujemy na przygotowanych przez naszą kuchnię wywarach warzywnych i bulionach.Dodajemy do nich dużąilość  zieleniny i ziół, ale unikamy gotowych mieszanek ziołowych.Smaku i zapachu naszym zupom  dodaje majeranek, kminek,bazylia,cząber,lubczyk,natka, koperek oraz oliwa  z oliwek.

Nie używamy białej mąki pszennej tylko żytnią,razową,orkiszową i kukurydzianą,zastępujemy ryż białay - brązowym,pełnoziarnistym.Produkty roślinne są podstawą  naszej kuchni.Korzystamy głównie z warzyw i  owoców  sezonowych,uprawianych lokalnie.

Ograniczamy do minimum  ilość używanej soli,korzystamy z soli morskiej kamiennej lub himalajskiej.Obiady mięsna podajemy 2-3 rzay w tygodniu.Staramy się,żeby raz w tygodniu w mwnu  pojawiła  się ryba.Jeden lub dwa razy w tygodniu serwujemy obiad  wegański,oparty na pełnoziarnistych makaronach, roślinachstrączkowych, kaszach, daniach warzywnych.Korzystamy  nie tylko z nabiału pochodzącego  od krów,ale także koziego i owczego;czasem zastepujemy go produktami  sojowymi. Nie uzywamy mikrofalówki.Dostosowujemy jadłospis do pór  roku.Przyjmujemy dzieci o różnych dietach i preferencjach żywieniowych