Przedszkole Lingwistyczne nr 2
w Łodzi

Wyżywienie

Zasady Naszej Kuchni :

Wspólny posiłek jest doskonałą okazją do wdrażania od najmłodszych lat zasad zachowania przy stole.

Przedszkole zapewnia 3 domowe posiłków dziennie, które przygotowywane są w naszej kuchni, w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez Rejonową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną. Gotujemy smaczne i zdrowe dania, spełniające normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym.

Nasz jadłospis jest urozmaicony i sezonowy. Stopniowe wprowadzanie i zachęcanie przedszkolaków do nowych dań pomaga im w akceptacji szerokiej gamy różnorodnych smaków. Aktualny jadłospis zawsze jest wywieszony w przedszkolu na tablicy informacyjnej.

Ponadto, zapewniamy diety eliminacyjne dla dzieci z alergiami pokarmowymi.

W trosce o najwyższą jakość przygotowywanych posiłków, w przedszkolu jest wdrożony system HACCP, który gwarantuje całkowitą prawidłowość procesów technologicznych.

W ostatnim czasie nasza placówka zakupiła wielofunkcyjne urządzenie Thermomix, które pozwala między innymi na: gotowanie na parze, wyrabianie  domowego masła, ketchupu, majonezu, powideł i dżemów, pieczenie domowego chleba, bułek  i ciast, a także domowych wędlin, serów, jogurtów i koktajli owocowo - warzywnych.

W naszej kuchni używamy:

- wyłącznie masła 82%, oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

- soli Kłodawskiej bogatej w jod i składniki mineralne

- mleko świeże - nie UHT

- niewielkie ilości cukru

- jogurty naturalne, kefiry, maślanki

- naturalny miód z pasieki

- wegetę własnej produkcji

- mąki żytniej, orkiszowej, kukurydzianej, pełnoziarnistej

- chleb pełnoziarnisty, razowy

- przypraw naturalnych i ziół

- ryż brązowy, makaron razowy i z semoliną, kaszę jęczmienną, kus-kus, bulgur, gryczaną

- kisiel home - made z owocami sezonowymi

- owoce i warzywa sezonowe

- kiszonki w okresie jesienno - zimowym

- ciasta i ciastka własnego wypieku

- wody do picia z dodatkiem miodu, owoców, ziół, cytrusów